Doel
De fiscale behandeling van eigenwoningspaarproducten, waaronder de kapitaalverzekering eigen woning tijdens de looptijd, staan centraal tijdens de centraal. Tussentijdse aanpassingen en omzettingen leveren in de praktijk veel hoofdbrekens op. Dit kan namelijk fiscale én financiële gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat de uitkeringsvrijstelling niet verloren gaat? Daar gaat het nogal eens fout. De voorwaarden van het complexe overgangsrecht spelen dan een belangrijke rol! En waar moet je op letten bij het regulier tot uitkering laten komen van een eigenwoningspaarproduct? En wat zijn de gevolgen bij afkoop?
Als een echtpaar van echt gaat scheiden, komt daar veel bij kijken. Er moeten dan meestal ook afspraken voor de toekomst worden gemaakt op het financiële terrein. En ook zullen de bezittingen moeten worden verdeeld. Wat daarbij regelmatig onderbelicht blijft is hoe de fiscale uitwerking is van de verdeling en toe scheiding van eigenwoningspaarproducten en lijfrenten. Welke fiscale gevolgen zijn daaraan dan verbonden? Kan dit fiscaal geruisloos?
Tijdens de masterclass worden aan de hand van praktijkgerichte cases de fiscale spelregels, attentiepunten, do’s en don’ts van eigenwoningspaarproducten op actieve wijze besproken. Ook wordt stilgestaan bij de fiscale ins en outs in de wereld van echtscheiding en (de verdeling van) eigenwoningspaarproducten en lijfrenten. Praktijkissues worden besproken aan de hand van polis bescheiden.
Ten slotte worden de fiscale actualiteiten op de deelterreinen van lijfrenten en eigenwoningspaarproducten belicht (wetten, beleid en helpdeskvragen).
• Fiscale (overgangs)regime kapitaalverzekering eigen woning
• Toepassing uitkeringsvrijstelling en imputatieregeling
• Fiscale gevolgen bij afkoop
• Attentiepunten bij omzettingen
• Fiscale gevolgen verdeling eigenwoningspaarproduct bij echtscheiding
• Verdeling/toerekening lijfrente bij echtscheiding
• Geruisloze en ruisende verrekening van lijfrente bij echtscheiding
• Actualiteiten
1 PE punt NVHP, 3A punten SEH