Opleidingsportaal NVHP


 • Vaststellen Aandeel Eigenwoningschuld

 • Doel

  OPNIEUW AANGEBODEN IN 2020

  Titel: Vaststellen aandeel eigenwoningschuld

  Op 1 oktober 2019 heeft het KIFID een zeer relevante uitspraak gedaan in een zaak met betrekking tot het vaststellen van het aandeel in de eigenwoningschuld. De betrokken adviseur adviseerde in lijn met gangbare maar kennelijk onjuiste opvattingen die door veel adviseurs in de praktijk wordt toegepast. Volgens het KIFID was het gezien het onjuiste advies onaanvaardbaar dat de adviseur aanspraak maakte op zijn gehele adviesvergoeding. Hij werd veroordeeld tot terugbetaling. Daarnaast moest hij de kosten van een externe deskundige, die door zijn voormalige cliënten in de arm was genomen, voor zijn rekening nemen. Als de betrokken adviseur gebruik had gemaakt van een draagplichtovereenkomst had deze lange, kostbare en onzekere procedure voorkomen kunnen worden.

  De KIFID uitspraak bevestigt het nut en noodzaak van het opstellen van een overeenkomst inzake de interne draagplicht van gezamenlijk aangegane schulden. Als Hypothecair Planner is het van groot belang dat u in staat bent uw cliënten te adviseren omtrent dit thema. Hiervoor is het noodzakelijk dat u inzicht heeft in de belangrijkste knelpunten die zich hierbij kunnen manifesteren. Op basis van uw advies kunnen uw cliënten overwogen bewuste financiële beslissingen nemen. Tijdens de bijeenkomst leert u alle ins en outs van de problematiek omtrent het vastleggen van de interne draagplicht. Hierbij wordt stilgestaan bij de Kamerbrief van 14 april 2017 en het besluit van de staatssecretaris van Financiën van 30 januari 2018. Ook wordt geoefend met het vastleggen van interne draagplicht in een overeenkomst.

  Als deelnemer van deze bijeenkomst ontvangt u de Toolkit vaststellen interne draagplicht 2.0 ter waarde van € 100,- (inbegrepen in cursusgeld).

  Het programma is afgestemd met “de Vereende” (grootste beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van Nederland). Na het volgen van de bijeenkomst krijgt u een certificaat. Met dit certificaat zal de verzekeringsmaatschappij een speciale clausule: “advisering en vastlegging interne draagplicht” opnemen op uw polis. Hierdoor weet u zeker dat u op een kwalitatief hoogwaardige manier, binnen het bereik van uw polis, kunt adviseren over dit belangrijke onderwerp!

  Inhoud van de bijeenkomst

  • Problematiek inzake het vaststellen van het aandeel in de eigenwoningschuld
  • Kamerbrief 14 april 2017 en besluit 30 januari 2018
  • Standaard zienswijze staatssecretaris en fiscale knelpunten die hier uit voortvloeien
  • KIFID uitspraak 1 oktober 2019
  • Voor- en nadelen goedkeurend besluit
  • Gevolgen voor de praktijk
  o Dossiers uit het verleden
  o Toekomst
  • Vergoedingsrechten of interne draagplicht
  • Alternatieven ten opzichte van het besluit
  • Vastleggen interne draagplicht (praktijkopdracht)
  • Ervaringen uit de praktijk
  • Gewijzigd vaststellen eigenwoningreserve (nieuwe advieskansen!)
  • Overige knelpunten

  Gedurende de dag zal worden gewerkt met diverse praktijk casuïstiek, multiple choice vragen en “Socrative Quizzes”. Let op: U dient uw laptop of tablet mee te nemen naar de bijeenkomst. Deze heeft u ook nodig omdat u tijdens de bijeenkomst aan de slag gaat met het invullen van de draagplichtovereenkomst.

  LET OP: Tijdens deze masterclass dient u de beschikking te hebben over een laptop/tablet.
  DEZE DUBBELE VAARDIGHEIDSMASTERCLASS DUURT DE HELE DAG EN IS DAN OOK TWEE PE PUNTEN WAARD!

  Docent

  Docent: Drs. J. van der Vorm (Jacqueline) RFEA FFP

  Jacqueline studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als geregistreerd financieel planner en geregistreerd familie mediator houdt zij zich in haar praktijk hoofdzakelijk bezig met de financiële en fiscale advisering bij echtscheiding voor zowel particulieren en ondernemers. Naast haar advieswerk is zij docent, assessor voor de FFP en schrijft zij regelmatig blogs en columns over geldzaken.

kosten

naamBTW %Totaal incl.
Deelnamekosten0%€ 295,00

geplande data

DatumDocentTijdAantal vrijLocatieInschrijvenOpmerking
202009211209maandag 21 september 2020Jacqueline van der Vorm09:30 - 17:001Zwolle Inschrijven
202010271210dinsdag 27 oktober 2020Berry van Zuidam09:30 - 17:000EindhovenVOL!Op deze datum wordt de masterclass gegeven door Berry van Zuidam
202010291210donderdag 29 oktober 2020Jacqueline van der Vorm09:30 - 17:000RidderkerkVOL!
202012101212donderdag 10 december 2020Jacqueline van der Vorm09:30 - 17:000OostzaanVOL!