Opleidingsportaal NVHP


 • Familiebank en Alternatieve Financieringsvormen

 • Doel

  OPNIEUW AANGEBODEN IN 2020

  Deze masterclass gaat dieper in op een aantal aspecten van Alternatieve Financieringsvormen en de daarbij optredende problemen zoals de fiscale behandeling van een familielening in zowel het overgangsrecht als het nieuwe recht..

  ERF EN SCHENKINGSQUIZ
  Aan de hand van een Erf- en schenkingsquiz van zo’n 15 korte praktijkcasussen die op de sheetpresentatie worden getoond, behandelen we de vakinhoudelijke aspecten rondom schenken en erven. Aan bod komen vrijstellingen, overgangsregelingen en erfrechtelijke consequenties van schenken en lenen bij familie/derden. De deelnemers dienen hierbij gebruik te maken van de wettenbundel. Ter bevordering van het energieniveau en interactie zal de werkvorm bestaan uit een kleine competitie onder de deelnemers door gebruik te maken van Socrative (variant op Kahoot). U leert niet alleen de vakinhoudelijke aspecten, maar ook waar uw adviesplafond ligt en doorverwijzing naar fiscalist of notaris noodzakelijk is.

  WETTELIJKE KADERS
  Wettelijk gedeelte: Wft en uitspraken Hoge raad 2013 en 2018 betreffende toegestane hoogte van de rente i.g.v. leningen bij familie/derden. U ontvangt een samenvatting van de uitspraken van de Hoge Raad uit 2013 en 2018. Vervolgens wordt u geleerd hoe deze kennis toepassen kan worden binnen uw adviespraktijk.

  Tijdens dit gedeelte behandelen we ook de eisen die de Wft stelt aan advies over alternatieve financieringsvormen. Concrete vraag is dan of in geval van een combinatie van hypothecaire lening bij een professionele aanbieder en een lening bij bijvoorbeeld ouders, deze laatste onder de adviesregels valt van de Bgfo.

  EIGEN DRAAGPLICHT.
  Sheetpresentatie inzake Wiebes, Snel en draagplicht(overeenkomst). U leert in aansluiting op de al bij u aanwezige basiskennis welke consequenties er zijn voor vergoedingsrechten bij gehuwden en samenwoners en hoe notarissen vandaag de dag met deze materie omgaan (bij velen is het bestaan van een draagplichtovereenkomst onbekend). Dit onderdeel dient als opmaat voor de casus.

  CASUS
  Uitgebreide casus waarin bovenstaande kennisonderdelen dienen te worden toegepast.

  WAT DOET DE MARKT
  Op het gebied van verduurzaming en het benutten van overwaarde door senioren gebeurt veel op het terrein van productontwikkeling. Tijdens dit deel worden op hoofdlijnen verschillende producten die onder de noemer ‘alternatieve financieringsvormen’ vallen besproken.

  Docent

  Frank Paalman is verbonden als docent aan Dukers en Baelemans maar ook werkzaam in de adviespraktijk.

kosten

naamBTW %Totaal incl.
Deelnamekosten0%€ 135,00

geplande data

DatumDocentTijdAantal vrijLocatieInschrijvenOpmerking
202010141210woensdag 14 oktober 2020Frank Paalman09:00 - 12:300ZwolleVOL!
202011171211dinsdag 17 november 2020Frank Paalman09:00 - 12:300HoevelakenVOL!